Veronika z paneláku ide dobyť svet

Veronika z paneláku ide dobyť svet

Mám slabosť na knihy, ktoré výborne miešajú príbeh a náučnú stránku. A toto je teda extrémne vydarená kombinácia. Veronika z paneláku je príbehom o ceste za snom.

Príbeh tu má samozrejme prednosť. Rozbieha sa pomaly – snom – a končí parádne napínavou súťažou. A znova snom. Tentokrát splneným.
Hoci je kniha inšpirovaná skutočnými udalosťami zo života úplne skutočnej Veroniky Velez-Zuzulovej, sústredí sa len na veľmi krátke obdobie jej života. Časové rozpätie knihy je len niekoľko mesiacov. Za tak krátku dobu sa však o rodine aj Veronike a jej priateľoch dozviete všetko, čo potrebujete. Dokonca aj nejaké drobnosti zo zákulisia slovenského športu. A to všetko na sotva 80tich stranách, kde polovicu tvoria ilustrácie. Výborné.

Dvojica autorov Jana H. Hoffstädter a Ján Púček napísala príbeh, ktorý zhltnete ako malinu. Je napínavý a dramatický (súťaže, zranenie) aj pomalý a introspektívny (zamilovanie, vzťah s kamoškou či otcom). To posledné hlavne vďaka tomu, že rozprávačkou je samotná Veronika. Jej zmes naivity a cielavedomosti ma ozaj bavila. Myšlienky, pocity aj vzťahy tohto mladého dievčaťa sú veľmi autentické. Čitatelia sa s ňou veľmi ľahko stotožnia, hoci žije v nie tak dávnej, ale predsa minulosti.

Pre športových nadšencov je tu veľa stránok plných faktov. Medzi príbeh Veroniky sa podarilo autorom vtesnať množstvo zaujímavých informácií o dejinách aj súčasnosti lyžovania. Dokonca tak, že s dejom súvisia. Ak ste niekedy rozmýšľali, ako vyzerali lyže v 17. storočí, tu nájdete odpoveď. Tak ale aj praktické veci tu nájdete – celá dvojstrana je venovaná oficiálnemu Bielemu kódexu, teda pokynom, ako sa slušne správať na svahu.

Ilustrácie Mateja Ilčíka sa mi páčia. Výber farebnej škály aj výraznejšie oddelenie farieb ilustrácií na náučných stránkach je veľmi vydarené. Grafická úprava celej knihy je výborná, čo je pri E.J. Publishing vždy. Aj túto robil Boris Meluš. Extra body dávam za trblietavú fóliu na obálke. Kniha tak vyzerá skutočne ako zasnežená.



KNIHU SI MÔŽETE KÚPIŤ NA MARTINUS.SK ALEBO MARTINUS.CZ (CEZ PARTNERSKÝ PROGRAM). AKO TO FUNGUJE SI PREČÍTATE TU: KLIK.

POZRITE SA, ČI JE KNIHA DOSTUPNÁ AJ VO VAŠEJ KNIŽNICI. VĎAKA PROJEKTU INFOGATE.SK (KLIK).

Názov: Veronika z paneláku ide dobyť svet
Text: Ján Púček, Jana H. Hoffstädter
Ilustrácie: Matej Ilčík
Vydal: E.J. Publishing, 2022
Strán: 84
ISBN: 9788099954114
HODNOTENIE   10/10 
text ★★★
ilustrácie ★★★
úprava ★★★
extra ★





Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.