Dům myšek – Sam & Julie

Dům myšek – Sam & Julie

Myši sú u nás najobľúbenejšie domáce zvieratá. Teda… plyšové myslím. Obrázková kniha o dvoch myškách nám preto nemôže chýbať. Sam a Julie sú v pampúchovej detskej izbičke ako doma.

Holanďanka Karina Schaapman najskôr vyrobila kulisy pre svoje príbehy. Z lepenkových škatúl, rôznych dobovo autentických ale aj odpadových materiálov vytvorila neuveriteľne skutočný miniatúrny svet. Ten zaplnila malými myškami, ktoré akoby dostali vlastný život nezávisle od autorky. Vidieť celý projekt naživo musí byť impozantné. Má predný, zadný a bočný trakt a je v ňom viac ako sto miestností.
Celým domom a jeho obyvateľmi nás sprevádzajú Sam a Julie. Každý z nich je iný, a predsa sú najlepší kamaráti. Spolu prežívajú svoje malé veľké dobrodružstvá.

Príbehy sú viac menej epizódne, vždy sa viažu ku konkrétnemu miestu v dome. Vznikli vraj spontánne pri tvorbe modelu. Kniha nemá nosný príbeh. Niektoré kapitoly (Muzikant, Zdvihací den) sú ozaj samoúčelné. Čas v svete myšiek plynie tak nejak prirodzene, veci sa jednoducho dejú bez nejakého významného spojenia. Možno práve preto máme Dům myšek tak radi.
Fascinujúca je tiež rozmanitosť postáv. Tú ešte viac oceníte pri ďalších knihách. V celom dome totiž žijú rôzne myšky. Sam má veľkú rodinu, Julie žije len s mamou. Oslavuje sa šabat aj koniec ramadánu. Spoločenstvo je veľké a rôznorodé, ostáva však priateľské. Autorka vraj mala pri tvorbe príbehov len jednu podmienku: aby sa končili šťastne. Tak sa jej podarilo vytvoriť pozitívny a harmonický svet, v ktorom sa s radosťou na chvíľu stratíte.

Samotné scénky života myšiek sú nádherne odfotené. Kniha je graficky krásne vyriešená a veľký formát k fotkám pasuje. Môžete si ich donekonečna prezerať a žasnúť nad prepracovanými detailami. Určite sa tak skoro neomrzí a dúfam, že sa vám bude páčiť rovnako ako nám.

Ak si chcete zostrojiť podobný dom, pomôžu vám video-návody, ktoré Karina Schaapman spolu so svojim rodinným tímom zverejňuje na oficiálnej stránke www.themousemansion.com. Skutočný dom myšiek, môžete vidieť v celej svojej kráse vo verejnej knižnici v Amsterdame.

dum mysek 02  dum mysek 03  dum mysek 04  dum mysek 05  dum mysek 06  dum mysek 07  dum mysek 08

Knihu si môžete kúpiť na martinus.sk  alebo martinus.cz (cez partnerský program). Ako to funguje si prečítate tu: klik.
(kniha je momentálne vypredaná, ale Meander chystá koncom mesiaca nové vydanie)
Názov: Dům myšek - Sam a Julie
Text/Ilustrácie: Karina Schaapman
Preklad: Lenka Sovová
Vydal: Meander, 2016
Strán: 60
ISBN: 9788087596944


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.