Letné novinky 2019

Letné novinky 2019

Prázdniny sú už za nami. Aké knižné krásky nám vykvitli za posledné dva horúce mesiace? Pozrite sa so mnou.


Dôležité upozornenie: nie všetky knihy som čítala alebo videla. Niekedy som vyberala len na základe anotácií to, čo sa mi zdalo zaujímavé.
Článok obsahuje afiliátne odkazy.

od 1 roka

MiniPÉDIA Objavujeme svet hrou! Dopravné prostriedky (sk, cz)

K leporelám od Svojtky snáď ani nie je čo dodať. Hlavne tieto Minipédie sú skvelé.
Tieto autá poznám, tie nám jazdia pod oknami! Ale kde jazdí električka a metro? Aký je rozdiel medzi raketou a lietadlom? Vieš, čo je lanovka alebo šliapadlo? Prezerajte si s dieťaťom jednoduché obrázky v štýle MiniPÉDIE a pomocou otočného kolieska spolu hľadajte správne vozidlo. Knižka pre najmenších rozvíja slovnú zásobu a jemnú motoriku.

od 3 rokov

Miško a Brumko idú do škôlky (sk)

Ideálna kniha pre budúcich škôlkarov. Citlivo, primerane vysvetlený život v škôlke. Fajná vec.
Miško má tri roky a prvýkrát ide do škôlky. Chlapček si do batôžka pribalí aj svojho najvernejšieho kamaráta – macka Brumka – a spolu sa vydajú do neznáma. Dozvedia sa, ako to vyzerá v triede, čo budú robiť, aké hry a aktivity ich čakajú. Miško má veľa otázok. Stretne v škôlke deti, ktoré už pozná? S čím mu pomôže pani učiteľka? A čo sa stane, keď z ničoho nič začne smútiť za mamou? Táto kniha atraktívnym a bezpečným spôsobom pripravuje dieťa na vstup do vzdelávacieho procesu v materskej škole, pomáha mu porozumieť novej situácii a vyrovnať sa s úzkosťou. Spoločné čítanie knižky sa tak môže stať námetom na rozhovor, vďaka ktorému bude dieťa pokojnejšie a nových kamarátov uvíta s radosťou.

Dračia pošta (sk)

Zábavu s vyberaním listov z vlepených obálok si zamiluje každé dieťa. Milý príbeh o potrebe slobody trochu dojme aj poučí o priateľstve. A tie ilustrácie! Ak máte radi nevšedné formáty kníh, určite si pozrite túto. Recenzia tu: kuk.
Milý čitateľ (ÁNO, TY!), Alex našiel doma DRÁČIKA a nevie, čo s ním. Otvor listy a prečítaj si RADY, ktoré dostal. ALE OPATRNE! DRAKY sú NEBEZPEČNÉ! Vieš to, však?
Zdraví, Emma.



Máma pro Papíka (cz)

Kníh, kde sa dieťa stretne aj s menej všednými formami rodín je ako maku. Táto adopciu komunikuje tak, že aj 2ročným deťom je jasné, čo je najdôležitejšie. Áno, dobre hádate, je to vzájomná láska. Recenziu hľadajte tu: kuk.
Malý papoušek Papík nemá maminku, a tak se ji vydává hledat. Na své cestě potkává paní Žirafovou, paní Tučňákovou a paní Mrožovou. Žádná z nich se mu ale nepodobá dost na to, aby mohla být jeho maminkou. Jenže potom Papík natrefí na paní Medvědovou a ta se na problém podívá úplně jinak. Kniha, která byla původně napsána pro všechny 2 až 5leté adoptované či osvojené děti, odpovídá na zásadní otázku, kterou si může položit každé – vlastní i nevlastní – dítě: „Podle čeho poznám opravdovou maminku?“

Půlnoční kocourek (cz)

Toník má nade všechno na světě rád kočky. Do dobročinné tomboly v místním útulku věnuje všechna svá plyšová zvířátka. V útulku žije také kocourek Valentýn, který Toníka ihned okouzlí. A druhý den Toníka čeká velké překvapení. Pomocí svých výjimečných ilustrací vypráví Sonja Danowski dojemný příběh o dobrém skutku, odměně a přátelství.



Šikovný bobor Karol šije, pečie, maľuje (sk)

Že šiť, piecť, či maľovať nábytok sú zručnosti, ktoré by vedeli vaše deti určite zúžitkovať, dokazuje popularita DIY návodov. Táto kniha vám všetko pekne vysvetlí. Podrobné, realistické aj zábavné. Skvelé pre rodičov, čo majú radi montessori princípy. Doplniť ju ešte môžete jednoduchým hľadacím leporelom pre menšie deti. Recenzia: klik.
Tri zábavné knižky spolu! V prvej knižke ťa bobor Karol zavedie do krajčírskej dielne a budete šiť novú zásteru. V druhej knižke ťa so svojím kamarátom Gustíkom priučí kuchárskemu umeniu a upečiete narodeninovú tortu. A v tretej knižke ti prezradí, ako sa miešajú farby a čo všetko potrebuješ, keď chceš pekne vymaľovať skrinku.

Fridolína, Antonína a malá Mína (cz)

Kdopak se to probouzí pod peřinou, když malé děti spí nebo jsou ve školce? Věřte nebo nevěřte, tady v tom domě hospodaří tři malé panenky. Každá je jiná a všechny si rády hrají. A víte, kdo se o ně stará? No přece kočka Míca… Něžná a legrační knížka pro nejmenší čtenáře je nenápadným pokračováním Kočičky z kávové pěny. Věnovali jsme ji všem dětem, které baví vyšívat nebo šít, a zvláště těm, které mají rády malé látkové panenky.

od 5 rokov

Strakáč a Tíoni (sk, cz)

Jedna z najkrajších kníh leta. Ako sa vyrovnať s tým, keď ste na prvý pohľad iný? Možno príbeh v knihe pomôže aj vám. Alebo naučí tolerancii a pochopeniu. Ďalšia skvelá vec od Daniela Rušara.
Kniha Daniela Rušara s ilustráciami Adely Režnej prináša príbeh malého chlapca s bielymi škvrnami po celom tele. Tieto škvrny chlapec nenávidí a je smutný. Chce sa hrať s ostatnými deťmi, ale ho pre jeho odlišnosť odcudzujú a posmievajú sa mu. Preto túži stať sa silnejším. Pokúša sa aj spolu s rodičmi o mnoho spôsobov, ale žiadny mu nefunguje. Až pochopí, že jeho sila je ukrytá v smiechu, že smiech je silným nástrojom, ako si získať kamarátov a ako sa stať sebavedomejším. Kniha zároveň poukazuje na to, ako sa dá nevýhoda ľahko zmeniť na výhodu. Pripomína, že šikana a posmech z iných nás nerobí silnejšími, ani šťastnejšími ľuďmi.

Môj ocko je sardinka (sk)

Poetická, nádherne ilustrovaná kniha so silným príbehom. Ako hľadať chýbajúceho ocka?
Renomovaná súčasná francúzska autorka pre deti Céline Claire brilantne rozobrala hlbokú tému. V knihe vytvorila emočne silný a poetický príbeh o ceste dieťaťa pri hľadaní svojho otca, bez drámy alebo pátosu. Príbeh o dôležitosti úplnej rodiny a plnosti domova. Farebné pastelové ilustrácie Violaine Coste dávajú tomuto príbehu milý a hrejivý tón. Céline Claire je spisovateľka pre deti a mládež, ale aj učiteľka a matka troch detí, ktorá je vo Francúzsku v súčasnosti veľmi obľúbená. Pre knihu Môj ocko je sardinka si vybrala mladú talentovanú ilustrátorku Violaine Coste, ktorej práca ukazuje jedinečnú poéziu a silnú osobnosť.

Moja prvá kniha o vesmíre (dvojjazyčná) (sk/en)

Kniha otázok a odpovedí alebo čo si chcel vedieť o vesmíre a nemal si sa koho opýtať.
Kniha prináša detskému čitateľovi problematiku vesmíru z pohľadu dieťaťa. Rozhovor medzi ockom a malou líškou atraktívnym spôsobom odhaľuje zložitosť sveta nad našimi hlavami. Má potenciál detského čitateľa osloviť, podnietiť jeho fantáziu a predstavivosť. Benefitom je dvojjazyčnosť, jednoduché texty sú v slovenčine aj angličtine.



Ariadnina niť (sk, cz)

Nápaditá kniha labyrintov, ktorá vám čo to povie aj o gréckych mýtoch. Tomu hovorím zábava a (nanásilné) poučenie v jednom.
Prejdite s nami labyrintmi gréckej mytológie v tejto nádhernej bohato ilustrovanej knihe. Nájdite cestu von zo spleti kľukatých cestičiek medzi bohmi, mocnými hrdinami a bájnymi bytosťami. Na tejto dobrodružnej ceste spoznáte Herakla a argonautov, Minotaura a Kyklopov, Sizyfa, Odysea i nádhernú Trójsku Helenu. Navštívite olympiádu, grécke divadlo a aténsku Akropolu. Straťte sa v tejto knihe a objavte Grécko antických čias.

Země robotů (cz)

Ak radi hľadáte v spletitých obrázkoch, zamilujete si aj knihu poľského ilustrátora. Tak ako pri Záhade Zlaté věže alebo hľadaní Wallyho, dokážu pri nej deti stráviť hodiny.
Robík žije v Zemi robotů. Všichni jeho obyvatelé jsou jako lidé, s tím jedním rozdílem, že jsou z kovu a plastu. Stejně jako my si ale staví města, žijí se svými rodinami a chodí na oběd do restaurací. Ve svém světě mají ale kromě podivných zákoutí také pěkný nepořádek. Vydejte se s Robíkem na cestu, pomozte mu plnit úkoly nebo hledat ztracené věci a až budete unavení, odpočiňte si v robo-wellness nebo se zajděte projít do přístavu. Jedno je jisté – v Zemi robotů si užijete spoustu nevídané zábavy.

Všetko o vajci (sk, cz)

Fantastická a krásne spracovaná encyklopédia. Hlavným určovacím prvkom je veľkosť vajíčka. Budete prekvapení, aké rôzne tvory táto obrovská skupina zahŕňa. Recenziu si prečítate tu: kuk.
Nahliadnite do hniezd a hniezdočiek ukrytých vo vetvách, pod zemou, vysoko v skalách aj hlboko pod morskou hladinou. Kto kladie najviac vajec naraz, kto má najzvláštnejšie, najmenšie alebo, naopak, najväčšie vajíčko? Kto ich vystavuje ostatným na obdiv a kto vajíčka schováva pred celým svetom do komôrky v piesočnatom brehu? Vajíčko stojí vždy na počiatku nového života. Odhaľte jeho tajomstvo.

Děti vaří celý rok (cz)

Ak sa neviete rozlúčiť s obľúbenými leporelami, je tu pre vás výborná kniha receptov. Pre staršie deti, ale s hrdinami, ktorých si určite budú pamätať.
Ať je jakékoli roční období, vždycky si uvaříme něco dobrého. Každá sezona nabízí jiné ovoce a zeleninu, ze kterých hravě připravíme pizzu, indické birjání nebo třeba jahodové tartaletky. S tím vším nám poradí kamarádi a kamarádky z oblíbených obrázkových příběhů Jaro, Léto, Podzim a Zima. Třeba Zuzana a Tom, Matouš a Káťa nebo teta Květa s dědou Vaškem. Havran a papoušek Niko mají navíc spoustu chytráckých připomínek. Od všech se dozvíme plno zajímavostí třeba o zelenině a koření: Věděli jste například, že sedmikrásku nebo jetel můžeme sníst? Naučíme se všelijaké finty a triky – jak nebrečet nad cibulí, jak si založit bylinkovou zahrádku nebo jak na domácí zmrzlinu. A vyrobíme si i něco, co není k snědku, třeba peckový polštářek, lepidlo nebo vlastní kuchařku.

Sourozenci (cz)

Ach, tie súrodenecké vzťahy. Že nie je všekto vždy len na draka, si prečítate aj v tejto obojstrannej knihe. Možno vás poteší, že kniha vyjde budúci rok aj slovensky.
Kniha výjimečná svým zpracováním i poselstvím. Kniha je určená pro děti, které někdy mají problém se svým sourozencem. Takže vlastně pro všechny, kdo sourozence mají. Jednoduchý příběh s nádhernými ilustracemi je tak trefný a výstižný, že vydá za tisíc slov. Oboustranná kniha, ve které z jedné strany vypráví dívka o svém bratrovi a z druhé bratr o sestře, má odlehčující styl, který s humorným nádechem a zpracováním vede k uvědomění si, jak moc pro nás sourozenci znamenají. Je velkým přínosem pro děti nejen po stránce umělecké, ale také psychické.

Tajomstvo ovocia a zeleniny (sk, cz)

V ovocí a zelenine žije plno zaujímavých postavičiek. Vlastne to sú hrdinovia, pretože sme vďaka nim zdravší. Napríklad taký draslík, síce sa rád čvachtá vo vode, ale je to práve on, kto sa stará o správny tlkot nášho srdca. Alebo horčík, ten je prosto rodený optimista. Ukľudňuje nás a má protistresové účinky. A čo taká kyselina listová, ktorá najradšej šije a pletie a dôkladne sa podieľa na tvorbe buniek! Vďaka tejto knihe objavíte tajomný život všetkých obyvateľov, ktorí žijú v našom najobľúbenejšom ovocí a zelenine. Vyrozprávajte si svoje vlastné príbehy, ale predovšetkým poznávajte, prečo sú pre nás všetkých tieto záhadné postavičky tak prospešné.

Český rok Josefa Lady – Obrázky a vzpomínky Josefa Lady (cz)

Půvabné, nadčasové ilustrace Josefa Lady doprovodil svými verši Michal Černík. Vydání v originální grafické úpravě přináší známé texty Josefa Lady, v nichž vzpomíná na své dětství v Hrusicích (Jak jsem zvonil poledne, jak jsme pekli brambory, Pohádka o narození Jezulátka), jak jej zažíval po celý rok. Atmosféra české idyly je prohloubena citlivými verši oblíbeného básníka Michala Černíka.


Postav si vlastní DINOSAUŘÍ MUZEUM (cz)

Táto novinka je pre nadšených paleontológov ako stvorená. Ak máte doma dinomaniaka alebo zapálenú historičku, možno sa vám zíde.
Přišla ti bedna plná úchvatných zkamenělin a nálezů do muzea. Rozbal ji a vyndej vše, co budeš potřebovat pro dokončení exponátů. Každá pravěká skládací kostra je doplněna jednoduchými instrukcemi. Tak najdi tu správnou místnost na plánku muzea a pusť se do toho! Na závěr ještě umísti doplňkové exponáty a muzeum může otevírat. Kromě zkamenělin a nálezů do muzea kniha obsahuje základní historii dinosaurů, popis jejich základních druhů a rozdělení.

Moje přítelkyně žížala – Básně pro děti i dospělé (cz)

Moje přítelkyně žížala je prvním svazkem edice Poežie, nové řady veršů pro děti, která na našem trhu dosud chyběla. Se svou první sbírkou pro děti se čtenářům představuje Jaroslav Kovanda, básník, spisovatel, malíř, sochař. V letech 1997–2006 vydával a jako šéfredaktor řídil dnes již legendární časopis pro současnou poezii Psí víno. Ilustrace ke sbírce vytvořila Alžběta Zemanová, grafickou tvář celé řadě vtiskl Martin T. Pecina.



Tajemství obrazu – Od jeskynních maleb po chytré telefony (cz)

Och, táto ma prekvapila. Knihy o umení pre decká máme radi.
Tato knížka provede čtenáře historií obrazů, od pravěkých jeskynních maleb až po obrazovku počítače nebo chytré telefony. Jak a proč se člověk už od věků umělecky vyjadřuje obrazem? A kam dál se bude zobrazování ještě ubírat? Autoři tvrdí, že film, fotografie, malba a kresba jsou hluboce propojené. Na zásadních dílech dějin umění jednoduchým způsobem seznamují mladé lidi s důležitými pojmy a pomáhají jim je pochopit. Jak se projevuje pohyb na statickém snímku? Jakým způsobem lze ve statickém obrazu zachytit čas a prostor? Jak filmy a televize souvisejí se starými mistry? A co vlastně obrazy ukazují – je to realita? Kniha dále sleduje klíčové okamžiky a zvraty ve způsobu zachycování skutečnosti a zahrnuje ilustrovanou časovou osu důležitých vynálezů. Rozhodně by neměla chybět v knihovničce žádného milovníka vizuálního umění, ale jako zajímavé čtení a průvodce světem umění a zobrazování vůbec ji ocení úplně každý.

od 8 rokov

Prvky okolo nás (sk, cz)

Ani chémia nie je nuda. Dokáže vám to táto náučná kniha s detektívnou zápletkou. Pre všetkých zvedavcov, ktorí chcú vedieť aj o tom najmenšom prvku.
VIEŠ, že bez tuhy v ceruzke by neexistoval ŽIVOT NA ZEMI? A že smrtiaca zložka, ktorá kedysi tvorila súčasť NAJNEBEZPEČNEJŠÍCH ZBRANÍ, sa nachádza aj v BALENEJ VODE, ktorú piješ? V tejto fascinujúcej príručke skúma skvelý vedecký detektív SHERLOCK OHMS prvky. Pridaj sa k nemu! Takmer všetko vo vesmíre pozostáva iba z 92 prvkov! Mnohé z nich nájdeš aj U SEBA DOMA. PREKVAPIVÉ FAKTY o zložkách, ktoré tvoria svet okolo nás.
ATÓMOVÉ KOMIKSY o múdrych objaviteľoch prvkov.
Presvedčivé (a jednoduché) vedecké DÔKAZY!

Žofka z Mačacej ulice 1 (sk)

Žofka z Mačacej ulice je vtipná séria o trampotách vynaliezavej a odvážnej Žofky a jej bláznivej rodinky. Hneď v prvej časti čaká čitateľov niekoľko prekvapení, napríklad konkurz na Pavúčiu tvár roka, mŕtvola na schodoch, tanec s práčkami či stretnutie s bezulitovým stvorením. Ahojte! Volám sa Žofka. Strašné, že? A aj priezvisko by mohlo byť lepšie. Vŕbová znie síce celkom dobre, ale je na V. Každý žiak na svete vám povie, že neexistuje horšia vec, ako byť na začiatku alebo na konci zoznamu. Ale už dosť! Nie som predsa nejaká strašná pesimistka. Naschvál som začala od najhorších vecí, aby som ich mala čo najrýchlejšie za sebou. Možno by som ešte mala spomenúť moju mladšiu sestru Viki. Totálna prehra! Hoci musím priznať, že to vďaka Viki sa spustila lavína každodenných dobrodružstiev v našej rodine. A začali sa psím hovienkom. .. Práve preto teraz sedím na jabloni v záhrade nášho nového domu na Mačacej ulici 5 a píšem tieto slová. .. Domasedi, traste sa!So Žofkou sa nebudete nudiť. Pre čitateľov od 8 rokov

Sabínkine prázdniny (sk)

Dita od Jany Bodnárovej patrí medzi naše obľúbené knihy. Iné knihy od autorky nemáme, takže je načase to napraviť. (Aj keď ilustrácie Daniely Olejníkovej chýbajú.)
Keď Sabínka v sprievode tety prvý raz vstúpila do dvora pavlačového domu, pripadala si akási malá a stratená. Bolo to i tým, že dom zvonku nebol veľmi zaujímavý. Vyzeral ako nejaká sivá mušľa. No keď mušľu roztvoríte, môžete nájsť perlu. Tak i dom naplno ukázal svoju zvláštnosť až po vstupe cez bránu a podchod na dvor. Keď Sabínka s tetou vstúpili do príjemne chladného bytu, teta usadila Sabínku ku kuchynskému stolu a postavila pred ňu orosený pohár limonády. Z ničoho nič však povedala: „Dievča, ty máš ešte v koži toľko vody, že keby som ti pichla špendlíkom do ramena, vystrekla by fontána!“

Zlatý zub (sk)

Komiks sa na Slovensku prebúdza k životu. Momentálne sa teším každému, ktorý vyjde. A tento poznáme zo stránok časopisu Slniečko, takže môžem odporúčať.
Knižné vydanie komiksu pripravili autori Soňa Balážová a ilustrátor Dávid Marcin na základe seriálu Zlatý zub, ktorý vychádzal na pokračovanie v časopise Slniečko. Pozývajú objavovať čitateľov tajomstvá školskej pivnice s hrdinami Miriam, Mikulášom a Ivom. V pivnici našli nielenže tajnú skrýšu, oni v nej objavili pračudesný plechový prístroj. Čo to je? Ako sa tam dostal? A kto neustále píše tie desivé odkazy na dvere tohto tajomného úkrytu? Vydajte sa spoločne s troma kamošmi na dobrodružnú cestu, kde majú zlaté zuby magickú moc, žijú tu zvláštne zvieratá a z neba padajú makové šúľance. A toto všetko sa deje v obyčajnej základnej umeleckej škole.

Hlemýždím tempem (cz)

Zvláštny a veľmi pomalý príbeh o živote. Prekvapí vás svojou hĺbkou.
Počkejte, nepřehlížejte tuhle sotva znatelnou stopu. Zanechal ji tu za sebou jistý hlemýžď při své pouti životem. Někdo si možná řekne: Co je mi do hlemýždě, toho pomalého, nemotorného tvora? Ale nemyslete, v naší uspěchané době nás právě pomalost může dovést tam, kde vládne pokoj a klid a kde můžeme poznat pravdu o životě. Poetický příběh o pouti jednoho hlemýždě, nejen pro děti.


Zámek a pomeranč aneb O kominíkovi (cz)

To, že kominík nosí štěstí, vědí všichni lidé a hlavně ti, kteří mají na šatech knoflíky. Věděl to i chudý sirotek Jeník. U svého roztrhaného kabátku ale žádný knoflík neměl, a tak se mu štěstí vyhýbalo. Jednoho dne se mu poštěstilo jeden knoflík získat, pravda, trošku nepoctivě. Přál si zámek na skleněné hoře a pomeranč. Ani jedno z toho sice nezískal, ale štěstí mu ten nalezený knoflík nakonec přece jen přinesl… Český básník a spisovatel Jiří Wolker napsal za svůj krátký život několik pohádek pro děti, k jedné z nich, původně nazvané O kominíkovi, vytvořila ilustrace Lucie Sunková.

niečo pre starších

Experiment so Sofiou (sk)

Čo majú spoločné šachový turnaj, mucha a podprsenka? Predsa Sofiu, ktorá si práve hľadá svoje miesto vo spoločnosti a snaži sa pochopiť, ako to všetko funguje. Alebo nefunguje. Viac v recenzii tu: klik.
Sofia už nie je dieťa, ale nepatrí ani do sveta dospelých. O všetkom veľa premýšľa, no máločo aj povie. Väčšinu vecí si necháva pre seba. Iba s jediným tvorom dokáže prekecať celé hodiny… Raz do nej narazí mucha. Sofia sa nad ňou, malou a bezbrannou, celkom nečakane zľutuje. Podujme sa na experiment – chovať muchu ako domáce zvieratko. Mlčanlivé dievča z druhého stupňa základnej školy vďaka tomu zažije niečo, čo ho už navždy zmení.

Jefferson (cz)

Když se mladý ježek Jefferson vypraví do svého oblíbeného holičství, aby si dal zarovnat frizúru, netuší, že se jeho život v jediné minutě obrátí vzhůru nohama. To, co zatím znal jen z dobrodružných románů, se stane skutečností. Je nespravedlivě obviněn z vraždy, musí se skrývat a pak pátrat po stopách skutečného viníka, které ho zavedou až do země lidí. Naštěstí má dobré přátele a rozum v hrsti. V této strhující a zároveň humorné detektivce, kterou oblíbený autor velkých příběhů Jean-Claude Mourlevat věnoval svým dětem, se čtenáři neformálně dozvídají o podivných lidských praktikách, které nejsou ke zvířecímu světu zrovna spravedlivé, o tom, jak mnoho zmůže síla přátelství, i o tom, že nejlíp si poradí ten, kdo je pevně rozhodnut potřít nespravedlnost a má pro strach uděláno!

Aru Šah a koniec času (sk, cz)

Kniha sa drži súčasného trendu diverzity. Bez toho, aby čokoľvek strácal na kvalite textu a zaujímavosti príbehu (podľa reakcií zo sveta). Som zvedavá.
Dvanásťročná Aru má vo zvyku trošičku si prikrášľovať pravdu. Veď čo jej zostáva, ak chce medzi nimi obstáť? V skutočnosti žije v malom byte v budove Múzea starého indického umenia a kultúry, kde jej mama pracuje ako kurátorka. Aru pozná všetky exponáty ako vlastné topánky, až na záhadnú a „prekliatu“ lampu, ktorú má prísne zakázané rozsvecovať. Lenže keď má príležitosť blysnúť sa pred spolužiakmi. Kto mohol tušiť, aké nepredstaviteľné a strašné veci sa začnú diať?



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.